De teerlingen zijn geworpen, de kaarten gedeeld…

De kiezer heeft gesproken en het is nu aan de politici om proberen het signaal van de kiezer te begrijpen. Voor Groen! was het resultaat niet goed: een klein procent achteruit, maar door een goed resultaat in Brussel een zetel winst in het Vlaamse parlement. In Wallonië daarentegen wint Ecolo goed 10%. Woensdagavond evalueren we in Vlaams-Brabant de verkiezingsuitslag, maar hier alvast mijn eerste indrukken.

Uit onderzoek blijkt dat 35% van de kiezers zich wel eens voor Groen! ziet kiezen. Uit de resultaten voor het Vlaamse Parlement blijkt dat we daarvan gisteren  maar 1/5 weten aan te trekken. Voor het Europese Parlement is het wat beter.

Kijken we naar de uitsplitsing per provincie, dan zien we dat Vlaams-Brabant binnen Groen! het beste scoort én boekt daarbij ook het minste achteruitgang voor het Vlaamse Parlement. Het effect van de oproep van Ecolo om in de Vlaamse rand voor Groen! te stemmen?

Europees is Vlaams-Brabant ook de beste provincie voor Groen! met meer dan 10% van de stemmen en lichte vooruitgang. Er is ook een opmerkelijk verschil met de andere provincies. Een effect van Ecolo-stemmen kan er hier niet zijn want voor Europa kon men in BHV wel voor Ecolo stemmen.

Kijken we meer in detail dan zien we dat we in het kanton Haacht voor Europa bijna 2% meer stemmen krijgen dan voor het Vlaamse Parlement en in het kanton Leuven zowaar 4,4%. Hebben groen-rode kiezers voor het Vlaamse Parlement voor Frank VDB gestemd en voor Europa voor Bart Staes?

Bij deze verkiezingen zien we dat in Vlaams-Brabant het kiespotentieel van Groen! dus inderdaad 10% kan overstijgen, maar dat dit er niet altijd uitkomt.

Bij gebrek aan gekende gezichten? Ankerpunten? Misschien moeten we daaraan werken.

Persoonlijk haalde in als 5e opvolger op de Europese lijst 5781 voorkeurstemmen. Een behoorlijk resultaat, rekening houdend met het feit dat in de nationale folders van Groen! de kandidaten niet geduid werden. Het was dus mogelijk dat mensen die mij kennen via molenzorg of Ecopower over mijn kandidatuur heen gelezen hebben.
Ik dank alvast alle mensen die mij een voorkeurstem gegeven hebben!

!
Groen! Vlaams parlement Europees parlement
Vlaanderen 6,8 7,9
Limburg 4,4 5,1
W-Vlaanderen 5,9 6,8
Antwerpen 7,1 8,9
O-Vlaanderen 7,4 8,1
Vl-Brabant 7,7 10,3
Brussel 13,5 3,6
Groen! Vl-Brabant
kanton Haacht 7,6 9,5
kanton Leuven 10,8 15,2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s