België… barst?

Ik heb nooit de Brabançonne geleerd. Niet op school, niet thuis. Ik kom niet verder dan: ‘Tararasjoem, onzen ezel kan ni s….’. Ik denk dat ik zoals de meeste inwoners van dit land niet echt verbonden ben met het land België. Wellicht hebben we in het verleden te veel vreemde heersers over de vloer gehad. Als gevolg hebben we een groot wantrouwen tegen elke ‘overheid’.

Op één of andere manier heb ik wel de Marseillaise geleerd. Het strijdlied van mijn geboortedorp Huizingen heeft trouwens dezelfde melodie, met de volgende tekst: ‘Op kassaa zen wale gebaure, en wemme van nemand giene schrik, …

Huizingen ligt tussen Brussel en ‘de Walen’, tussen hen en ons ligt het Hallerbos. Met de Walen was er nagenoeg geen contact: wij gingen er nooit heen, zij kwamen niet naar ons. Alleen het kaatsspel (of bal pelote) is een volkssport die over de taalgrens heen beoefend wordt. Al scholden ze ons dan vaak uit voor ‘Sale Flamand’.

De franstalige Brusselaars bouwden onze groene zones vol met dikke villa’s en vertikten het van Nederlands te leren en spreken. Ik vraag mij nog altijd af wie hen al die gronden verkocht heeft en wie er voor zorgde dat dit allemaal bouwgrond was.

Enfin, ik heb nog betoogd tegen de faciliteiten en ik ben, als groene, voor de splitsing van BHV. En eigenlijk hecht ik niet aan België. Het is een constructie die ons is overkomen. Het onafhankelijke België is onze voorouders in 1830 vooral aangepraat door de Kerk en de franstalige bourgeoisie.

Als de franstaligen nu bij de regeringsvorming het been stijf houden en ‘non’ blijven zeggen op de voorstellen tot staatshervorming, dan mag voor mijn part het scenario Tjechië/Slovakije op tafel komen.

PS. De Vlaamse Leeuw heb ik ook nooit geleerd en ik kom niet verder dan de eerste strofe en het refrein. In Ierland werden we in september 1977 ooit gevraagd om bij de sluiting van een pub ons volkslied te zingen… na enig overleg zongen we: ‘Ik wil deze nacht in de straten verdwalen…’ van Wannes Vandevelde.

2 Reacties op “België… barst?

  1. Ik denk dat onze federale staat meer voordelen biedt dan het separatistische voorstel. Een scenario Tsjechië/Slowakije is voor mij een brug te ver. Zeker als je ziet hoe de onderhandelingen gebeuren. Met een formateur die vasthoudt aan zijn ambt als Vlaams minister-president. Deze ‘non’ heeft niets te maken met een staatshervorming maar met wie men over deze staatshervorming onderhandelt.

    Ik voel mij ook niet verbonden met België, net zo min als met Vlaanderen. Ik kan bijvoorbeeld niet begrijpen hoe mijn medestudenten met Vlaamse leeuwen gaan zwaaien op onze federale verkiezingen van juni. Als ik moet kiezen tussen de Belgische en de Vlaamse identiteit dan ga ik toch resoluut voor het eerste. De Vlaamse identiteit is gefundeerd op haat tegen Wallonië. Wallonië, de regio die Vlaanderen economisch gestimuleerd en gemaakt heeft.

  2. Heerlijk, die communautaire discussies. Vooral omdat ik dan altijd de hond in het kegelspel kan spelen. Zowel dat van de Vlaams- als de Belgischnationalisten.
    Zonder mij uit te spreken over de voor- en nadelen van een splitsing van BHV, en bij uitbreiding van België, wil ik toch zeggen dat ik het oneens met je ben, Ief. Oneens, omdat Wallonië an sich niet veel heeft bijgedragen aan Vlaanderen. Of het moest zijn dat je de ‘haat’ jegens de Walen als bijdrage zou beschouwen. Omgekeerd heeft Vlaanderen ook niet zoveel bijgedragen, trouwens.
    Dat een Vlaamse identiteit alleen maar door tegenstelling tot stand kan komen, in dit geval ‘uit haat tegen de Walen’, lijkt me ook meer dan één brug te ver. Ik hoef helemaal geen Waal, saignant gebakken, te verorberen, om me goed in mijn vel te voelen als Vlaming. Laat me maar gewoon ‘zijn’, Vlaming én Belg, Europeaan, mens, zo je wil, en ik voel me beter dan met welk etiket ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s