Dak isoleren of mensen informeren?

Ik hou er helemaal niet van om op de markt of kermis mensen aan te spreken om voor Groen! te stemmen, laat staan voor mij… Maar ik zal het deze keer wel doen: Simonne Vandewaerde (3e opvolger Kamer en gemeenteraadslid in Rotselaar) troont mij wel mee.

Wat ik liever doe is concreet iets doen, zelf iets doen tegen de opwarming van ons klimaat.

Vorig jaar hebben we bij ons thuis een energieaudit laten uitvoeren. Eén van de belangrijkste maatregelen was het bijkomend isoleren van ons dak. Bij de renovatie in 1991 van onze woning (uit 1777) hebben we voor het dak geopteerd voor Unidek-platen met 10 cm isolatie. Niet slecht, maar niet goed genoeg. Dit type platen is akoestisch trouwens een ramp en met alle landende vliegtuigen van Zaventem pal boven ons hoofd is dat echt geen lachertje.

Vandaag zijn de aannemer en ikzelf begonnen met de werken. Hij plaatst eerst een houten roostering (8cm) tegen de dakhelling, langs binnen, die draagt op de gordingen, nokbalk en muurplaat. Ertussen komt rotswol van 8 cm dik. Hij werkt af met een gipsplaat van 1 cm. Resultaat 18 cm dakisolatie en ook akoestisch een hele verbetering.

Vorig jaar plaatste ikzelf al in alle woonruimten met uitzondering van de slaapkamers, 8 cm muurisolatie, verwijderde de radiatoren, plaatste muurverwarming en liet pleisteren met leem.

Wellicht vervangen we dan volgend jaar nog het gewone dubbele glas, door superisolerend glas en komt er een centrale verwarming op hout. Wij halen jaarlijks genoeg drijfhout uit de Dijle om 2 grote woningen mee warm te stoken.

Dit moet een warme woning in de winter en een koele woning in de zomer opleveren, met weinig energieverbruik.

Zie ook het Energieforum van de Bond Beter Leefmilieu: http://www.bblv.be/klimaatnet/energieforum/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s