Te gek

Gisteren met mijn collega Fons naar Longwy gereden, in het noorden van Frankrijk, net onder Arlon. We leverden 17 glijlagers van onze watermolen in Rotselaar af bij een gieterij om hen te laten reviseren.

Die lagers zijn langs binnen bekleed met een legering van lood, tin en antimonium: régule in het Frans.

lager molen

Nadien langs een molen in het centrum van Sedan gegaan. Dat stond al enkele maanden op mijn programma. De eigenaar van die molen biedt al zijn molenmachines te koop aan: onder andere twee te gekke Sagebien-waterwielen. 8 meter doormeter en 4 meter breed. Die zijn zeer efficient, ontworpen door Alphonse Sagebien, een Franse ingenieur uit de 19e eeuw. Ik bereid momenteel een artikel over deze uitvinder en zijn waterwiel voor. Dit type waterwiel heeft een rendement van meer dan 90%: beter dan moderne turbines.

sagebienraderen Sedan

In Vlaanderen staan er slechts 2 Sagebienraderen: één in Tongeren (Motmolen, eigendom van de Waterregie van de Stad Tongeren) en één in Bunsbeek (gemeente Glabbeek).

De molen in Sedan staat al 20 jaar stil. De molenaar niet. Mr. Lecocq restaureert sindsdien staande klokken en filmprojectoren. In de molen richtte hij voor zichzelf en tot groot jolijt van kinderen en kleinkinderen een privé-cinema in met alles er op en eraan: zetels, projectiekamer, projectiescherm, frisco’s… We kregen een filmpje van Fernandel te zien: ik wens iedereen zo’n opa toe.

3 Reacties op “Te gek

  1. Als die techniek zo geweldig is, wordt die dan nog gebruikt? Dat zou nog geweldiger zijn, toch?

  2. De werktitel van het artikel waar ik aan werk luidt: Het Sagebien-waterwiel, de Rolls-Royce onder de waterwielen.
    Alphonse Sagebien had, net als veel uitvinders, moeite om zijn idee aan de man te brengen. Het probleem met dit uiterst efficiente waterwiel is, dat het zeer traag draait: de omtreksnelheid is gelijk aan de aanstroomsnelheid van het water: 1,5 à 2,5 toeren per minuut. Dit resulteert in een enorm dure overbrenging.
    Ik hoop binnen afzienbare tijd ism de Stad Tongeren groene stroom te maken met één van de twee Sagebienraderen in Vlaanderen.

  3. Bedankt voor de uitleg 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s